Isnin, Julai 14, 2008

Menteri Pelajaran yang kurang pelajaran


Menteri Pelajaran kita setiap kali bersuara mesti pasal Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI). Ada saja yang hendak dikomenkan pasal DSAI. Apa masalah dia dengan DSAI? Ayat yang selalu diberikan adalah seperti ini:

“Pemuda UMNO sepakat dalam perkara ini dan hasil daripada beberapa perbincangan exco-exco mengenainya, kita bersatu padu menggerakkan ahli-ahli di semua peringkat, termasuk di akar umbi, bagi mengekang perkara ini,”

Selalu bercakap pasal akar umbi tapi apa yang akar, apa yang umbi kita pun tak tahu. Hanya itu lah yang dia pandai cakap. Hasilnya… pi mai pi mai tang tu jugak,

Dia juga berasa yakin rakyat semakin meluat dan menyampah dengan sikap DSAI yang memualkan tetapi rakyat sebenarnya semakin menyampah dan meluat dengan sikap kerajaan yang amat-amat meloyakan dan memualkan.

Pakatan Rakyat tak merancang apa-apa pun untuk mengadakan perhimpunan besar-besaran di bangunan Parlimen, tetapi kerajaan yang syok sendiri dengan menyuruh polis sekat jalan raya sana dan sini. Sehinggakan rakyat nak keluar mencari rezeki pun payah dibuatnya. Dah lah harga minyak tak reti nak kawal, kemudian menyusahkan rakyat pula dengan arahan yang bodoh dan bengap atas alasan demi keselamatan. Keselamatan kepala otak dia.

Pemimpin UMNO berkata yang isu DSAI itu masalah peribadi beliau tapi yang mereka sibuk nak ambil kisah tu pasal apa. Biaq pi la kat DSAI nak bersihkan nama dia lagu mana pun. Itu hak dia. Yang depa semua kalut macam kera kena belacan tu apa halnya pulak.

AnakKechil nak ajar sikit kat Menteri Pelajaran kita ni macamana nak “menghadapi ancaman demonstrasi jalanan sebelum ia menular sehingga mencetuskan suasana huru-hara yang menjejaskan ekonomi dan imej negara” (ikut yang dia katalah).

Senang je… jadilah pendengar yang baik dan berikan satu saluran pada rakyat untuk meluahkan pandangan dan pendapat mereka. Jangan sekat sana dan sekat sini. Setiap keputusan yang hendak dibuat ambil pandangan rakyat dahulu, kemudian sekiranya kebanyakan rakyat bersetuju barulah dilaksanakan. Barulah rakyat tak melenting.

Anda kena ingat, tanpa rakyat yang memberi undi pada anda belum tentu anda berada di atas sana dan juga jangan ingat bila anda menang dalam pilihanraya anda sudah merasa terlalu pandai dan bijaksana tanpa memperdulikan pandangan rakyat di bawah ni.

Pemimpin yang baik dan dihormati adalah pemimpin yang senantiasa mengambil kira pandangan rakyat serta berusaha bersungguh-sungguh untuk memajukan rakyat kerana Allah. Dia tidak mengharapkan balasan dari rakyat tapi amat mengharapkan balasan dari Allah di akhirat nanti.

Ingatan buat wartawan dan pemberitaMemetik ucapan dari Ustaz Azizan pada majlis ceramah '100 Hari Kerajaan Pakatan Rakyat Kedah' di Kompleks PAS Kedah yang menjelaskan bahawa orang yang memfitnah lelaki atau perempuan mukmin akan dibakar oleh api neraka.

"Orang-orang ini kerjanya memfitnah, kerana dia senang mencari makan dengan kerjanya membuat fitnah. Saya kata kepada mereka jangan membuat fitnah kerana orang yang buat fitnah ini dia mencari makan dengan cara fitnah.

"Dapat rezeki sama ada dia wartawan atau pemberita, bawa balik bagi anak isteri makan. Jadi dia beri anak isteri makan harta haram dan hidupnya pasti tidak diberkati," tegasnya menghuraikan gejala fitnah yang menjadi-jadi sekarang ini.


Ingatan ini untuk semua termasuk blogger, wartawan dan pemberita supaya berhati-hati dalam menyampaikan maklumat. Semoga amalan kita diterima oleh Allah s.w.t.

Ahad, Julai 13, 2008

Kualiti wakil-wakil rakyat dari Pakatan Rakyat


Pandangan dari Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff berkaitan dengan kualiti wakil-wakil rakyat dari Pakatan Rakyat melalui wawancara sidang wartawan Harakah dengannya baru-baru ini.

Wakil-wakil rakyat dari Pakatan Rakyat perlu menyahut cabaran yang telah diberikan oleh Prof Madya Dr Mohammad Agus Yusoff. Terima teguran dan komen ini dengan hati yang terbuka dan positif dengan membuktikan bahawa "soal berjiwa halus untuk mengongsi kesusahan dengan rakyat" adalah matlamat utama dalam pentadbiran.

Bagaimana pula dengan kualiti wakil-wakil rakyat Pakatan?

Satu yang jelas dengan wakil rakyat Pakatan ialah mereka dilihat bersih dan komited untuk membantu rakyat melalui suara mereka. Saya menyatakan ini berdasarkan kepada pengamatan saya melalui ucapan, ceramah, perbualan dan gaya hidup mereka.

Kenyataan akhbar mereka juga menunjukkan bahawa mereka adalah komited dalam perjuangan untuk mewujudkan kerajaan yang telus dan terbuka. Kesediaan mereka menghadapi risiko dengan menghadiri demonstrasi yang dianjurkan tanpa permit untuk menyuarakan bangkangan mereka kepada sesuatu isu rakyat juga menunjukkan mereka mempunyai kualiti sebagai seorang pejuang.

Namun, pengamatan saya juga menunjukkan mereka gagal untuk membantu rakyat yang mendatangi mereka secara bersemuka untuk mendapatkan bantuan wang segera bagi membeli keperluan harian dan lain-lain yang berkaitan. Soal tidak cukup wang satu hal, tapi soal berjiwa halus untuk mengongsi kesusahan dengan rakyat, itu saya kira kelebihan ada pada wakil rakyat BN.

Apa yang nyata, soal personal touch sebagai wakil rakyat ini, saya lihat wakil rakyat BN lebih berjaya. Jadi dalam soal ini, sementara wakil rakyat BN lebih merakyat untuk membantu rakyat secara terus, wakil rakyat Pakatan pula lebih merakyat untuk menyampaikan suara rakyat bagi mendapat perhatian kerajaan. Kedua-duanya ada peranan dan kualiti tetapi dari aspek yang berbeza.


TV3 perlu disaman


AnakKechil menyarankan kepada pimpinan Pakatan Rakyat agar mengambil tindakan mahkamah ke atas TV3 kerana menyebarkan berita palsu kepada rakyat. Perkara ini harus dihentikan dengan segera supaya rakyat tahu siapa yang selalu membuat fitnah.

TV3 lakukan 'jenayah media', sebar fitnah
M Khaleel Kas
Sat Jul 12, 08 8:15:56 am MYT
KUALA LUMPUR, 12 Julai (Hrkh)

- Tindakan dan keghairahan media perdana di negara ini dalam menyiarkan berita-berita yang boleh memgambarkan keburukan pemimpin kerajaan negeri yang diperintah selain daripada Barisan Nasional (BN) amatlah dikesali.

Menurut Presiden Teras, Azmi Abdul Hamid dalam proses untuk memenuhi agenda memburukkan lawan politik BN , media perdana sangat ketara cuba menggambarkan pemerintahan Pakatan Rakyat juga turut menyalahgunakan wang rakyat untuk berbelanja mewah.

"Teras kesal kenapa budaya fitnah media ini diamalkan oleh TV3, bukankah dengan cara yang sangat gelojoh ini akan memburukkan lagi keadaan berpolitik di negara ini.

"Menfitnah dengan berita yang salah apatah lagi dengan membabitkan kelompok istana adalah gejala yang tidak dapat diterima oleh rakyat,"ujarnya yang kesal dengan kejadian tersebut.-


TV3 digesa mohon maaf,jangan ulangi kesilapan
Izwan Abdul Halim
Sat Jul 12, 08 8:03:00 am MYT
ALOR STAR, 12 Julai (Hrkh)

- Sementara itu, Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Helmi Khalid dalam kenyataan akhbarnya sebelum ini menjelaskan bahawa, pesawat sewa khas yang dinaiki Menteri Besar Kedah adalah bagi menyertai rombongan Diraja Kedah ke Brunei untuk menyembah titah mengundang Sultan Brunei ke majlis sambutan Jubli Emas Pemerintahan Sultan Kedah pada Selasa depan.

Menurut Helmi, rombongan Diraja itu diketuai Tuanku Bendahara Kedah yang disertai isterinya selain Ketua Istiadat Istana Datuk Saad Endut dan isteri selain Azizan dan isteri.

Helmi menjelaskan, TV3 yang merakam rombongan itu menaiki pesawat dan menyebut seolah-olah ia adalah rombongan Menteri Besar adalah tidak tepat.

"Kita kesal dengan laporan berita yang mengelirukan itu dan kita mohon supaya stesen televisyen itu tidak lagi membuat laporan berdasarkan andaian semata-mata tanpa meminta penjelasan rasmi terlebih dahulu kerana ia melibatkan kepentingan istana," kata Hilmi.-


Tembakan peluru kapur TV3
Zukifli Yahaya
Fri Jul 11, 08 7:34:57 am MYT

-Selepas 100 hari, baru tembakan yang ditunggu-tunggu dari pembangkang bermula. Bekas Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Mahdzir Khalid membidas Ustaz Azizan Abdul Razak yang kononnya tidak tahu mengurus sumber pendapatan kerajaan negeri dengan baik.

Media yang taksub dengan isu alam sekitar, TV3, dalam laporannya baru-baru ini membongkar kegiatan penebangan balak yang berlaku secara berleluasa sejak lima tahun lalu di kawasan tadahan air di negeri Kedah.

Ustaz Azizan baru tiga bulan menjadi Menteri Besar. Bermakna, kegiatan memusnahkan kawasan tadahan air itu berlaku sejak Dato' Syed Razak Syed Zain menjadi Menteri Besar dan berlarutan di zaman Mahdzir.

Itu intisari dari laporan yang dibuat oleh TV3. Meludah ke muka Ustaz Azizan, terkena batang hidung menteri besar terdahulu.-

Petikan dari Harakahdaily