Isnin, Julai 28, 2008

Rapatkan saf Pakatan Rakyat


AnakKechil mengikuti perkembangan tentang muzakarah antara PAS dan UMNO, kemudiannya ditukar kepada muqabalah hasil campur tangan dari Tuan Guru Nik Aziz dengan penuh teliti dan berhati-hati. Sebenarnya desas-desus tentang pertemuan ini telah kita dengar selepas sahaja PRU12 tetapi kurang menyakinkan sehinggalah Presiden PAS mengiakannya.

Secara peribadi AnakKechil amat menyokong pendirian Tuan Guru Nik Aziz agar menghentikan segala muzakarah atau muqabalah dengan UMNO. Ini kerana UMNO dipenuhi oleh mereka yang mempunyai kepentingan peribadi dan kita tidak mahu para pimpinan PAS pun akan terikut-ikut dengan perangai mereka.

Kita mahu para pimpinan PAS peka kepada kehendak rakyat. Pimpinan PAS perlu menghormati pengundi bukan Melayu yang telah memberi undi kepada calon-calon PAS ketika PRU12 yang lalu. Pimpinan PAS, ahli PAS dan pendokong PAS perlu merapatkan saf dan kembali bersatu dengan Pakatan Rakyat. Tumpukan usaha untuk memajukan rakyat dengan menetapkan asas perjuangan bersama Islam.

Memperjuangkan Islam lebih utama kerana ia secara tidak langsung akan memperjuangkan nasib seluruh rakyat tanpa mengira agama dan bangsa. AnakKechil tidak perlu menjelaskan semua ini kerana pimpinan PAS dan seluruh ahli PAS lebih arif tentang hal ini.

Lupakanlah UMNO, kerana parti itu makin hampir menuju kepada kehancuran. Mereka tiada semangat untuk membela agama dan bangsa. Mereka hanya pandai bermain kata-kata sahaja. Lihatlah kepada mesyuarat cawangan yang sedang berlangsung sekarang ini, penuh dengan pertandingan untuk merebut jawatan tanpa ada usul yang membina untuk
membela agama dan bangsa. Pembelajaran Matematik dan Sains masih lagi tiada perubahan, bahasa Melayu tetap terpinggir malah anak-anak bangsa semakin merintih keperitan dan kepayahan.

AnakKechil amat mengharapkan pimpinan PAS sedar dan kepada seluruh ahli PAS dan pendokong PAS marilah kita berjuangan bersama-sama dengan Pakatan Rakyat.