Ahad, September 14, 2008

2PNP bantah penggunaan bahasa Inggeris bagi Sains dan Matematik

Mohd Sabri Said
Thu | Sep 11, 08 | 2:41:32 pm MYT

PULAU PINANG, 11 Sept (Hrkh) - Persatuan Penulis Negeri Pulau Pinang (2PNP) berangapan langkah Kementerian Pelajaran Malaysia yang diterajui Dato' Hishamudn Hussein memperkenalkan program Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris bukan sekadar merosakan malah menghancurkan masa depan pelajar Melayu khususnya di luar bandar.

Ketua Satu 2PNP, Anuar Ahmad dalam kenyataan yang diemailkan ke Harakahdaily semalam turut kesal kerana semua suara yang dikemukakan oleh berbagai pihak agar PPSMI dimansuhkan kerana gagal dan merugikan pelajar tidak dihiraukan.

Isu ini katanya, disahkan oleh Jabatan Audit Negara dalam laporan tahunanya (2007) serta penolakan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).

"Kerajaan masih buat tidak peduli tentang isu ini walaupun berbagai pihak menjerit agar PPSMI dimansuhkan. Ramai tokoh akademik dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) bersuara beri pandangan tetapi kerajaan pekak telinga sahaja," ujarnya dalam kenyataan dua muka surat itu.

2PNP katanya sedar, keengganan kerajaan memansuhnya disebabkan terdapat sesuatu muslihat selain dari sandiwara politik dan memperkayakan golongan tertentu.

Merujuk kepada kenyataan NUTP baru-baru ini yang mewakili 135,000 anggota menolak program selepas mendapati majoriti murid di sekolah rendah mengalami kesukaran mengikutinya.

Guru-guru yang terbabit juga mengalami kesukaran mengajar kerana murid langsung tidak memahami apa yang diajar melainkan mengembalikan ke sistem asal.

2PNP juga berpendapat, kalau pencapaian Bahasa Inggeris di kalangan anak-anak Melayu tidak memuaskan lebih baik digubal semula kaedah pengajaran bahasa itu bukan bertindak mengajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris.

"Kaedah ini seolah tempat lain yang sakit tempat lain yang diubati. Jika guru yang sukar menguasai Bahasa Inggeris tetapi diarah melakukan PPSMI sudah tentu ianya bagaikan tikus membaiki labu," katanya.

Jika diikuti laporan Ketua Audi Negara 2007, masih ada murid tahun empat dari Sabah, Kelantan dan Perlis serta pelajar tingkatan empat dari Sarawak, Sabah dan Kedah khususnya di kawasan luar bandar menghadapi masalah mengikuti PPSMI.

2PNP faham sambung Anuar, kabinet semasa rejim Tun Dr Mahathir Mohamad melancarkan PPSMI bertujuan meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris serta melahirkan pelajar yang berkualiti sejajar merealisasikan modal insan terbaik.

Antara tokoh akademik yang membantah program itu ialah Persatuan LInguistik Malaysia, Dr Awang Sariyan, Persatuan Karyawan, Dato' Dr Hasan Ahmad, UPSI, Prof Emeritus Abdullah Hassan, GAPENA Prof Emeritus Tan Sri Ismail Husein, Akedemi Sains Islam Malaysia, Dato' Zainol Abidin Wahid, Prof Shahril Mohd Zain dan Prof Emeritus Abu Bakar Hamid dan TERAS, Azmi Abdul Hamid serta ramai lagi._