Ahad, Ogos 03, 2008

Betul ke Ezam pejuang sebenar?


Ezam telah mendakwa bahawa beliau adalah "pejuang sebenar". Dalam Sinar Harian, Ahad 03 Ogos 2008 beliau berkata " Jangan sebut tentang kalah dan menang, jangan cuba takutkan saya tentang Permatang Pauh dan jangan sesekali cabar saya kerana saya bukan ahli politik biasa, saya adalah pejuang sebenar".

AnakKechil nak tergelak bila membacanya. Pejuang sebenar konon. Mungkin ayat itu perlu dipanjangkan kepada "pejuang sebenar untuk kepentingan peribadi". Melayu yang angkuh dan sombong sebegini harus diberi pengajaran supaya ia sedar erti pejuang sebenar.

Dia dengan lagaknya berkata "Saya akan turun sebagai pendekar yang bukan sekadar pantang dicabar tetapi pejuang yang bermati-matian".

Kita semua tahu ketika di dalam KeAdilan dulu pun beliau bercakap berdegar-degar. Pedih telinga puak UMNO untuk mendengarnya. Sekarang nadanya agak serupa tetapi bezanya beliau berada di kem UMNO pulak. Adakah manusia sebegini boleh dipakai atau dipercayai akan kata-katanya lagi?

Sehingga kini kita pun kurang arif apakah motif sebenar Ezam kembali kepada UMNO dan kenapa dia begitu sakit hati dan sering menyerang Anwar Ibrahim? Kenapa beliau tidak meneruskan agenda GERAK dalam membenteras rasuah yang berlaku dalam kerajaan BN?

Sebenarnya kita semua tahu dia dan ramai rakan-rakannya kembali kepada UMNO apabila kehabisan duit dan modal untuk hidup. Orang-orang UMNO berpolitik demi duit dan periuk nasi masing-masing. Bila betul-betul dah tak ada duit barulah mengelabah nak sokong UMNO semula. Adakah ini pejuang sebenar? Kalau kita pergi ke mesyuarat cawangan UMNO yang sedang berlangsung sekarang ini, apakah ada usul-usul yang membela agama dan bangsa dikemukakan ke peringkat bahagian?

AnakKechil berpendapat bahawa Ezam ni sebenarnya syok sendiri sahaja dan tak lebih dari nak cari publisiti untuk menonjolkan diri dalam UMNO, seolah-olah beliaulah manusia atau ahli politik yang paling hebat sekarang ini.

Pakatan Rakyat tidak perlu melayan kerenah si Ezam ni. Biar saja dia bercakap dengan orang-orang UMNO yang kurang bijak untuk berfikir itu dan biar dia terjun dengan labu-labunya.

Perjuangan sebenar Pakatan Rakyat harus diteruskan untuk membela dan memajukan rakyat. Tumpuan kepada pilihanraya kecil Permatang Pauh harus diberi perhatian serius walaupun secara kasarnya Pakatan Rakyat boleh memenanginya dengan mudah tetapi harus diingat BN mempunyai 1001 muslihat untuk mengagalkan kemenangan DSAI.

"Kalau takut dengan risiko... jangan bicara tentang perjuangan"