Jumaat, Oktober 02, 2009

Ulasan> Ohhhh Sampah : MB Kedah dan MB Kelantan

salam

Rasanya bukan nak cari publisiti murahan tapi apa yang dinyatakan penulis adalah benar2 berlaku. Saya sendiri apabila pulang berhari raya di kedah, melihat longgokan sampah yang tidak dipungut. amat menyedihkan.

Memang betul kita sebagai ahli PAS wajib untuk senantiasa menyokong dan memperkuatkan jemaah. Adakah dengan menjadi wira rakyat akan menumbangkan jemaah dan kerajaan islam?

Kita kena positif dalam setiap teguran yang dilemparkan kepada kita. kita wajib untuk muhasabah diri kita, apakah teguran itu bersifat membina atau membinasakan. kalau kita rasa membina kita kena ambil langkah2 yang pro-aktif untuk memperbaikinya dan kalau membinasakan kita perlu membentungnya dengan hujah2 dan fakta2 yang betul.

rakyat tidak tahu bahawa "kerajaan pas kedah dan mbas adalah dua entiti yang berbeza". Apa yang mereka tahu adalah sampah tak diangkut dan kerajaan la ni adalah PAS. itu saja.

kita kena kaji adakah unsur2 sabotaj wujud di mbas dengan membiarkan sampah2 itu tidak diangkut agar rakyat menyalahkan kerajaan PAS. Kita kena ingat bahawa UMNO telah memerintah begitu lama di Kedah dan tidak mustahil kebanyakan orang2 di mbas itu adalah kuncu2 UMNO.

jadi kita kena cari penyelesaian dengan segera untuk membersihkan bandar alor setar agar rakyat dapat melihat bahawa kerajaan PAS benar2 prihatin kepada masalah ini. Walaupun tanggunjawab mengangkut sampah itu dipihak mbas tetapi sebagai kerajaan kita cari orang lain yang mampu mengangkut sampah. tak usah berkira sangat itu kerja siapa. yg penting sampah tiada dan bandar bersih. Rakyat tengok... wah kerajaan PAS bagus la. lepas tu baru lah kita hentaml mbas habis-habisan. kata kat depa yang depa semua tu tak boleh buat kerja. dia nak marah kat kita tak boleh sebab benda dah selesai.

saya rasa inilah strategi politik yang perlu kita mainkan supaya rakyat melihat kita sebagai sebuah kerajaan yang benar2 prihatin dan berkebajikan. ketepikan itu kerja siapa. yang penting adalah rakyat. dengan sikap pro-aktif kita, jemaah dan kerajaan islam akan bertambah kuat.

wassalam.