Sabtu, Oktober 18, 2008

Sikap Ahli Parlimen Pakatan Rakyat


Sekarang nie heboh pula ahli parlimen Pakatan Rakyat yang nak lompat parti masuk BN pada 1 November nanti. Ada berita melaporkan 2 orang yang akan berbuat begitu. Ahli parlimen mana kita pun belum ada maklumat sahih lagi tapi bayangannya kebanyakkan kita dah tahu siapa dia. Siapa pun dia, AnakKechil rasa kita tunggu dan lihat.

Persoalan melompat parti ini di kalangan ahli politik pembangkang ke BN, kita semua sudah sedia maklum bahawa perkara ini sering terjadi. Kita pun tahu orang yang jenis macamana yang melompat parti ni. Mereka ini adalah manusia yang kurang pendirian dalam kehidupannya. Mereka menceburi politik bukan untuk kemajuan dan kebajikan rakyat tapi adalah kepentingan diri sendiri.

Sebenarnya kita tak perlu runsing sangat pasal ni. Biarkan mereka nak pergi mana sekali pun. Kita buat tak tahu sahaja. Apa yang penting seluruh ahli, penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat perlu meneruskan perjuangan untuk memajukan kehidupan rakyat. Kita tak perlu takut dengan kehilangan seorang dua pemimpin yang tidak berprinsip sebaliknya kita perlu takut pada kuasa yang ada pada rakyat. Maka keutamaan perlu diberikan kepada rakyat.

Kemajuan dan kebajikan rakyat harus menjadi fokus utama Pakatan Rakyat. Walaupun susah dan payah macamana sekali pun kita harus redha menerimanya. Allah tidak akan memberi keberkatan kemenangan kepada kita seandainya kita tidak jujur dalam perjuangan kita. Percayalah, kita akan mendapat satu kepuasan yang tak terhingga sekiranya perjuangan kita untuk rakyat mendapat kejayaan. Kepuasan itulah sebenarnya keberkatan yang diberi oleh Allah kepada kita.

Kita lihat Tuan Guru Nik Aziz ketika mula-mula memerintah Kelantan. Terlalu banyak musibah dan dugaan yang beliau dan PAS lalui hinggakan sekiranya iman didada tidak kukuh pastinya Kerajaan PAS akan gugur dipertengah jalan. Alhamdulillah... berkat kesabaran dan ketakwaan Tuan Guru dan seluruh penyokong dan pendokong PAS, Kerajaan PAS Kelantan terus kekal sehingga ke hari ini. Moralnya di sini kita tak perlu gusar dan gelabah dengan berita kemasukkan ahli pembangkang kepada BN sebaliknya teruskan usaha kita untuk menambat hati rakyat. Lakukan dengan penuh kejujuran dan ketakwaan dan insya-Allah... usaha kita itu diberkati oleh Allah.

Ingatlah... kepada seluruh penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat, biarkan si Luncai terjun dengan labu-labunya. Kita tak perlu memujuk atau sedih dengan pemergian mereka sebaliknya terus kepada agenda utama kita iaitu KEMAJUAN DAN KEBAJIKAN RAKYAT terjamin di bawah pemerintah kita di negeri-negeri Pakatan Rakyat. Rakyat akan menilai dan AnakKechil yakin dan percaya pada PRU13 nanti Pakatan Rakyat akan memperolehi kemenangan yang lebih besar lagi. Mungkin 16 September 20XX akan menjadi kenyataan bahawa Malaysia diperintah oleh Pakatan Rakyat.